Hoe moet Europa zich verdedigen? met Radboud Reflects

LUX, Nijmegen

De Europese democratie en haar kernwaardes staan onder druk door onrust rondom de Europese grenzen, assertiviteit van Rusland en Trumps dreigementen richting de NAVO. Hoe kunnen we de veiligheid in Europa zo organiseren dat we zowel binnen onze grenzen als bij onze buren de democratie en mensenrechten beschermen? Welke stappen zijn er al genomen voor een veiliger Europees buitenlandbeleid, en welke juridische, culturele en politieke obstakels liggen verdere samenwerking in de weg? Zijn we te afhankelijk van de VS, en moet er een gezamenlijke Europese krijgsmacht komen? Kom luisteren naar politicoloog Gerry van der Kamp-Alons, jurist Henri de Waele en Europarlementariër Thijs Reuten over hoe Europa zijn veiligheidstoekomst moet vormgeven.

Schrijf je op de site van Radboud Reflects in!

De vraag hoe Europese landen het beste de democratie kunnen waarborgen en eventuele dreigingen afslaan, staat hoog op de agenda voor de komende jaren. Dit vraagstuk is niet alleen relevant voor de EU-landen zelf, maar ook voor de relatie met EU-buurlanden zoals Oekraïne. Stabiliteit in deze landen is cruciaal voor de veiligheid en democratie binnen de EU. Wat voor impact zou een gezamenlijk Europees veiligheidsbeleid hebben op de relaties met kandidaat-lidstaten aan en nabij de oostgrenzen?

Over het militaire aspect van veiligheidsbeleid bestaat onenigheid: hoe ver moet de samenwerking tussen EU-landen reiken? Is er misschien een gezamenlijk Europees leger nodig? Voorstanders benadrukken dat Europa samen méér strijdkracht en invloed heeft op het wereldtoneel dan de afzonderlijke lidstaten. Maar wat houdt één Europees leger precies in? En biedt meer Europese samenwerking op militair vlak wel meer stabiliteit en vrede, of zorgt het voor nieuwe internationale en intercontinentale spanningen? Zijn er misschien betere strategieën om veiligheid en vrede te bewaken?

Veiligsheids- en defensiebeleid reiken tegenwoordig verder dan het land, de lucht en de zee. De ruimte en cyberspace spelen een steeds grotere rol in moderne oorlogsvoering. Aanvallen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op vitale infrastructuur, zoals energienetwerken en communicatiesystemen, wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor de samenleving. Zo kan sabotage van communicatienetwerken de reactie op noodsituaties belemmeren en de coördinatie van hulpverlening verstoren, met desastreuze gevolgen. Andere hybride offensieven, zoals het voeren van desinformatiecampagnes, ondermijnen de democratische kernwaarden van de EU. Cyber- en ruimteoorlog vragen dus om een geheel nieuwe aanpak. Hoe kan Europa het best omgaan met hybride dreigingen en cyberoorlogsvoering?

Kom luisteren naar politicoloog Gerry van der Kamp-Alons, rechtswetenschapper Henri de Waele en Europarlementariër Thijs Reuten over de Europese defensie en het beschermen van de democratische kernwaarden van de EU. Ethicus Marcel Becker is de gespreksleider.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Gerry van der Kamp-Alons is politicoloog en universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek gaat onder meer over hoe en wanneer de normen en beleidsframes van landen hun buitenlands beleid bepalen. Daarnaast was ze kenniscoördinator voor de vaste commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer.

Henri de Waele is rechtswetenschapper en hoogleraar Internationaal en Europees Recht aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder andere op het Europese institutionele recht en de positie van de EU in het internationale rechtsverkeer.

Thijs Reuten is lid van het Europees Parlement namens de PvdA (S&D). Hij is gespecialiseerd in thema’s als buitenlands beleid, asiel en migratie, mensenrechten, rechtsstaat en democratie. Vanaf het einde van de jaren '90 werkte hij als beleidsmedewerker in de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Hij werkte van 2007 tot 2010 als politiek adviseur van Frans Timmermans, die toen staatssecretaris voor Europese Zaken was.
 

Deelname is gratis.