Hoe houdt Europa grip op Big Tech?
Hoe moet Europa omgaan met de groeiende macht van Big Tech-bedrijven als X en Meta? Nu Zuckerberg en Musk in de VS de contentmoderatie op Facebook en X flink terugdringen, moet Europa reageren. Moeten we Big Tech strenger reguleren, volstaat de huidige wetgeving, of moeten we een hele andere koers varen? En wat kunnen we verwachten van de techreuzen zelf – blijven ze zich aanpassen, of zoeken ze de grenzen op? Kom luisteren naar een Europarlementariër, jurist Raphaël Gellert en socioloog Yana van de Sande.
De verantwoordelijkheid van Big Tech
Sinds 2022 hebben we in Europa de zogenaamde Digital Services Act (DSA). Deze wet verplicht grote online platforms om verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud die zij verspreiden, zoals schadelijke content, haatzaaierij, desinformatie en illegale activiteiten. Maar hoe werkt de DSA in de praktijk? Hoe bepaal je de grens tussen schadelijke en niet schadelijke informatie, of tussen onware en illegale informatie? En waar liggen de uitdagingen in het handhaven van de DSA?
Daarnaast rijst de vraag hoe CEO’s als Musk en Zuckerberg omgaan met de "verantwoordelijkheid" die ze volgens de DSA moeten nemen. Wat houdt die verantwoordelijk überhaupt in? Kunnen we verwachten dat zij die verantwoordelijkheid zullen nemen, of zullen ze de grenzen van de wetgeving opzoeken, en daar zelfs overheen gaan? Helpt deze wet ons daadwerkelijk meer controle te krijgen over de algoritmes die bepalen welke informatie we zien en hoe desinformatie zich verspreidt?
Vrijheid van meningsuiting
Meta-CEO Mark Zuckerberg kondigde begin dit jaar aan de contentmoderatie op onder andere Facebook flink terug te schroeven. X-eigenaar Elon Musk nam vorig jaar al soortgelijke stappen, onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Sommigen beweren dat het loslaten van deze controle de deur openzet voor meer nepnieuws, haatzaaien en desinformatie. Anderen vinden de bezorgdheid overtrokken, en nemen het woord ‘censuur’ in de mond. Wat moet Europa doen? Houdt de Europese wetgeving stand tegen Musk en Zuckerberg, die contentmoderatie ook in Europa willen terugschroeven? Hoe verschilt de situatie hier met de situatie in de Verenigde Staten?
Na de lezingen van jurist Raphaël Gellert over de Digital Services Act en een Europarlementariër gaan beide sprekers in gesprek met elkaar en socioloog Yana van de Sande en denken zij verder over de vraag hoe Europa om moet gaan met de groeiende macht van Big Tech.
Over de sprekers
Raphaël Gellert is universitair docent ICT en privaatrecht aan de Radboud Universiteit en bij iHub. Zijn onderzoek richt zich op de digitale economie (bijv. dark patterns, digitale oneerlijke handelspraktijken, etc.). Hij schreef mee aan een adviesrapport voor het Ministerie van Economische Zaken over de Digital Services Act en het tegengaan van illegale online content.
Yana van de Sande is promovendus aan de Radboud Universiteit. Zij is verbonden aan iHub en doet onderzoek naar misinformatie.
Deelname
Deelname is gratis. Inschrijven via deze link in!
Image credits: Tada Images - stock.adobe.com